Etikus-e shortolni az államkötvényeket? első rész

Véleményem szerint etikus shortolni az államkötvényeket, sőt az a probléma, hogy nem hamarabb shortolták. Az egész válság azért alakult ki, mert ezek az országok (Görögország, Olaszország, Spanyolország, Írország) olyan hiteleket tudtak felvenni, amit most már nem tudnak visszafizetni. Vagyis túl sok hitelt adtak nekik a bankok.

Most hogy már a görögöknél az éves nemzeti össztermék közel kétszerese az államadósságuk. Ebből nagyon nehezen tudnak kiverekedni, csak olyan drasztikus megoldásokkal, mint hogy az adósság felét elengedik és rengeteg megszorító intézkedést hajtanak végre és még sorolhatnám. Ez a helyzet nem jöhetett volna létre, ha ilyen rengeteg mennyiségű hitelt nem kapott volna ez az ország. Az történt, hogy a bankok, befektetési alapok elkezdték felvásárolni a görög államkötvényeket és hitelezni Görögországot, messze-messze a görögök lehetőségein túl. Túl sok hitelt vettek fel a görögök.

Ez megtörténhet akár egy magánemberrel is, csak ő nem okoz világválságot kivéve, ha nagyon sok magánemberrel történik (lsd.: 2008-as amerikai válság kiváltó oka). Hogyan tud létrejönni ez a folyamat? A következő bejegyzésemben elárulom… 🙂

A bejegyzés közzétéve: 2011.11.30. @ 07:00. Kategória: Tőzsde aktualitások with tags , , , . Valamennyi hozzászólás követhető az RSS 2.0 hírforráson keresztül. Hozzászólhatsz, vagy trackback a saját oldaladról.
1 hozzászólás
  1. […] előző bejegyzésből: „Ez megtörténhet akár egy magánemberrel is, csak ő nem okoz világválságot kivéve, ha […]

Szólj hozzá


  • Szoldán Péter vagyok és 2003 óta főállású tőzsde daytrader az amerikai tőzsdén. A blogon az amerikai tőzsdéről, a daytraderekről és sok minden másról olvashat.