Karácsony és amerikai tőzsde

Idén az amerikai tőzsde december 26-án, hétfőn zárva lesz. Ez ugyan magyar szemmel nézve természetesnek tűnik, de valójában a magyarázat bonyolult.

Karácsonyfa és trombitás angyalok a new yorki Rockefeller Center előtt

Karácsonyfa és trombitás angyalok a new yorki Rockefeller Center előtt

Amerikában Karácsony egy napos ünnep, normál esetben csak december 25-e munkaszüneti nap, december 26-án dolgoznak. De miután most december 25-e vasárnapra esik, ezért életbe lép egy másik szabály: ha egy ünnepnap a hétvégére esik, akkor ha ez a hétvégi nap szombat, akkor helyette péntek, ha vasárnap, akkor pedig hétfő lesz munkaszünet.
Így tehát valójában december 26-án a vasárnapra eső 25-ét ünneplik Amerikában.
Ami számunkra lényeges, az az, hogy – kivételesen – Karácsony valamennyi napján a tőzsde zárva lesz.

A bejegyzés közzétéve: 2011.12.21. @ 12:00. Kategória: Tőzsde aktualitások with tags , , , . Valamennyi hozzászólás követhető az RSS 2.0 hírforráson keresztül. Hozzászólhatsz, vagy trackback a saját oldaladról.
2 hozzászólás
 1. n.balazs szerint:

  két kérdés :
  1. te kereskedsz a két ünnep között ?
  2. nekünk tradereknek jelent változást a Deutsche Börse és a NYSE lehetséges eggyesülése?

  • szpeter szerint:

   1. Hellyel-közzel, óvatosan, visszafogottan. Ilyenkor kicsi a likviditás, de ha valami történik, az egy-egy részvényben komoly mozgást tud generálni. Ma néztem az SHLD-t, WHR-t. CSC-t, meg még egy pár dolgot. Ilyenkor még válogatósabbnak kell lenni, csak arra szabad ráugrani, ami tényleg ígéretes.

   2. Nem valószínű, de majd nézzük a közleményeket, ha valóban megtörténik. Első lépésben – gondolom, de biztosan nem tudhatom – csak a tulajdonjog fog egyesülni, a tevékenység külön marad, a kereskedésben nem lesz változás. Később ez is bekövetkezhet, de ez attól is függ, hogy erre vonatkozóan lesz-e kikötés a szerződésben, vagy tesz-e ilyen a német tőzsdefelügyelet.

Szólj hozzá


 • Szoldán Péter vagyok és 2003 óta főállású tőzsde daytrader az amerikai tőzsdén. A blogon az amerikai tőzsdéről, a daytraderekről és sok minden másról olvashat.